WINNAARS PRIJZEN SPIRITUELE EN RELIGIEUZE BOEK 2017 BEKEND

Margot Vanderstraeten wint Prijs Religieus Boek 2017 met haar boek “ Mazzel Tov”
Alexander Roose wint Prijs Spirituele Boek 2017 met zijn boek “ De Vrolijke Wijsheid”.

Vrijdag 13 oktober werden in Museum Dr. Guislain Gent de jaarlijkse Prijzen voor het Spirituele en het Religieuze boek 2017 uitgereikt, een initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers Medianetwerk Plus. De Prijs voor het Religieuze Boek 2017 werd door de jury, voorgezeten door professor Rik Torfs, toegekend aan Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel Tov uitgegeven bij Altas/ VBK België. De Prijs voor het Spirituele Boek werd uitgereikt aan Alexander Roose voor zijn boek De Vrolijke Wijsheid. Een uitgave van Polis.  De laureaten ontvingen een werk van kunstenaar Maarten Stuer.  De publieksprijs, toegekend via een lezerstemming, gaat naar Bénédichte Lemmelijn met haar boek Mijn geloof als bijbelwetenschapper uitgegeven bij Halewijn. Er namen 1004 lezers deel aan de internetstemming.

Voorts verleende de jury twee speciale vermeldingen. Een eerste aan auteur Oek de Jong voor de bijzondere literaire kwaliteit van zijn boek Het Visioen van de Binnenbaan, een bundeling van columns, uitgegeven bij Atlas/ VBK België. Aan uitgeverij Averbode kende de jury een bijzondere vermelding toe voor de bijzondere uitgaven naar vorm en inhoud van twee ingezonden boeken “gericht op kinderen en jongeren”.

12 uitgeverijen met samen 49 boeken dongen mee naar de prijzen.
De laureaten uit elke categorie werd door de jury gekozen uit onderstaande genomineerden:

Genomineerden Prijs Spirituele boek 2017:

  • De vrolijke wijsheid van Alexander Roose
  • Drie vormen van weten van Herman De Dijn
  • Het Visioen van de binnenbaan van Oek de Jong

Genomineerden Prijs Religieuze Boek 2017:

  • Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten
  • God en de kunst van het vissen van Marc – Alain Ouaknin
  • Mijn geloof als bijbelwetenschapper van Bénédicte Lemmelijn

 De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. De Prijs voor het Religieuze Boek bekroont een boek waarin de godsdienst centraal staat als zingever in de huidige tijd… Boeken uitgegeven door Vlaamse uitgevers in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking.

Volgens het juryverslag werd de Prijs van het Religieuze Boek toegekend aan Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel Tov omdat het boek een:

“Eerlijke en respectvolle beschrijving van een Antwerpse joodse familie, met de ogen van een werkstudent maar met de journalistieke en literaire kwaliteit van een knappe schrijfster. Dit boek geeft op een boeiende en toegankelijke wijze inzicht in de beleving van Joodse godsdienst, in zijn meest orthodoxe vorm. De vertel- en verslagstijl helpt de lezer om tot een beter begrip te komen van de andere, die vreemde medeburger en van zijn nauwelijks gekende geloofsbeleving.”

De jury motiveerde de Prijs van het Spirituele Boek toe aan Alex Roose voor zijn boek De vrolijke wijsheid als volgt:

“De 16°-eeuwse filosoof Michel de Montaigne is maar voor een beperkte groep bekend als denker, als eerste moderne mens, als eerste schrijver van filosofische essays. Dit boek van Alexander Roose is een erg interessante en toegankelijke kennismaking met een groot filosoof en met de actualiteitswaarde van zijn denken. Dat Montaigne leefde in een tijd van grote omwentelingen en van wereldbeelden die kantelden is hier absoluut niet vreemd aan.”

De jury bestond uit  doctor Liesbeth Pulinckx,  Dirk De Wachter, professor, psychiater en  auteur, Peter Malfliet, jeugd en gezinspastoraal, Rik Van Cauwelaert , journalist-columnist, doctor Wim Vandewiele en Jan Boulogne secretaris Medianetwerk Plus. De jury wordt voorgezeten door professor Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke.

De betrokken bekroonde auteurs zijn aanwezig voor beelden en interviews.

Op 7 juni 2017 houden we in de uitgeverij en de abdij van Averbode onze jaarlijkse algemene vergadering. Naast een korte formele vergadering is er vooral ruimte om de boeiende visie en verhalen van de verantwoordelijken van de uitgeverij en de abdij te horen en te bespreken, Bovendien in een uniek historisch kader! Deze activiteit van Medianetwerk Plus is niet alleen bestemd voor de leden maar ook voor medewerkers en perskaarthouders van de uitgevers die bij ons zijn aangesloten. De uitnodiging met het verloop van de namiddag vindt u hier.

Inschrijving is wel noodzakelijk aan info@medianetwerkplus.be, deelname is gratis.

Programma

13.30: Verwelkoming van de MNWPlus-leden in de lokalen van de uitgeverij,
door Jan Lembrechts, editoriaal directeur van Uitgeverij Averbode

13.45:  Algemene vergadering van MNWPlus

14.15:  Voorstelling van de Uitgeverij door Benoit Dubois, gedelegeerd bestuurder van Uitgeverij Averbode (visie, betekenis, relatie met de abdij, zakelijke info,…).

14.50:  Wandeling naar de abdij

15.00:  Korte rondleiding in de abdij met zijn abdijgemeenschap: de spiritualiteit van de abdij, de concrete werking ervan, de ambitie…. door de Prelaat van de abdij van Averbode Jos Wouters

15.45:  Bezoek aan Het Moment. In dit nieuw toeristisch-educatief belevingscentrum aan de Westpoort van de abdij vindt men de korf Averbode-producten en worden de ambachten beoefend. Toelichting hierbij gebeurt door Eric Segers, Norbertijn van de abdij van Averbode en één van de bezielers van dit centrum.

16.15:  Afsluiting met een receptie

17.00:  Einde

Indien u nog vragen hebt, aarzel niet contact met ons op te nemen.

Jan Boulogne

Secretaris Medianetwerk Plus

+32 478 330460

LAUREATEN PRIJS SPIRITUELE – RELIGIEUZE BOEK 2016!

Op initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers Medianetwerk Plus werden op maandag 24 oktober 2016 in de Salons van het rectoraat van de KU Leuven de prijzen uitgereikt voor respectievelijk het spirituele en het religieuze boek 2016.

20160817-vukpp-jury-prijs-religieuze-en-spirituele-boek-foto-luk-collet-2617-1

De jury, voorgezeten door KU Leuven-rector, Rik Torfs, en vicevoorzitter Mieke Van Hecke koos uit 41 ingezonden titels als laureaat voor de Prijs van het Religieuze Boek “Uit Liefde voor de Islam” van Paolo Dall’ Oglio, uitgeverij Halewijn. De Prijs van het Spirituele Boek werd toegekend aan Marc Desmet voor zijn boek “Euthanasie. Waarom niet?” uitgegeven bij Lannoo (Bekijk hier de video van de uitreiking !).

Via deze site konden de lezers ook een publieksprijs toekennen.
Opmerkelijk, ook het brede publiek koos voor dezelfde boeken als de jury. Het initiatief kadert mede in De Maand van de Spiritualiteit in oktober.

uitreiking van de Prijs voor het Religieuze en Spirituele Boek 2016,Leuven

uitreiking van de Prijs voor het Religieuze en Spirituele Boek 2016,Leuven

De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. De Prijs voor het Religieuze Boek bekroont een boek waarin de godsdienst centraal staat als zingever en spiritueel kader voor de gelovige. Boeken uitgegeven door Vlaamse uitgevers in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking. Er werden dit jaar door 8 Vlaamse uitgeverijen 41 boeken ingestuurd. De jury bestond uit Heidi Lenaerts (Radio Klara), Liesbeth Pulinckx (doctoranda), Dirk De Wachter (professor, psychiater, auteur), Peter Malfliet (persverantwoordelijke Bisdom Gent), Rik Van Cauwelaert (journalist-columnist), Jan Boulogne (secretaris MedianetwerkPlus & algemeen adviseur UNIZO) en werd voorgezeten door rector Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke. De jury nomineerde in eerste instantie voor elke categorie drie boeken. Daaruit kon het brede publiek via de site de lezersprijs kiezen. Voor de categorie religieuze boeken nomineerde de jury: ‘Uit Liefde voor de Islam’ van Paolo Dall’ Oglio, uitgeverij Halewijn, ‘Waar blijft de Kerk’ van Erik Borgman, uitgeverij Halewijn en ‘Godfried Danneels, biografie’ van Jurgen Mettepenningen en Karim Schelkens, Pelckmans uitgevers. In de categorie spirituele boeken waren de genomineerden ‘Roaring Ninenties’ van Jannah Loontjens, Uitgeverij Ambo Anthos via VKB België., ‘Veertig Dagen’ van Samira Danan van dezelfde uitgeverij en ‘Euthanasie. Waarom niet?’ van Marc Desmet, uitgeverij Lannoo.

In de categorie Religieuze boek bekroonden zowel de jury als het brede lezerspubliek het boek ‘Uit Liefde voor de Islam’ van Paolo Dall‘Oglio – Uitgeverij Halewijn.
uit-liefde-voor-de-islamDe Italiaanse jezuïet Paolo Dall’ Oglio stichtte in het verlaten klooster van Mar Moussa in Syrië in 1992 een oecumenische en interreligieuze gemeenschap. Zelf zette hij zich lang voordien reeds in voor de dialoog tussen christenen en moslims. In het boek maakt de jezuïet duidelijk waarom hij zijn ziel voor de islam opende en onderzoekt de relatie tussen beide godsdiensten op basis van hoop en niet op basis van wantrouwen. Het boek kwam tot stand met de hulp van de Franse journaliste Gabaix-Hialé die twee jaar in het klooster verbleef. De auteur is sinds twee jaar in Syrië vermist. De jury apprecieerde de geëngageerde, doorleefde en verantwoorde zoektocht naar de het samen aanwezig zijn van beide godsdiensten in onze samenleving. Dit boek is een wezenlijke en positieve bijdrage om antwoorden te vinden aan de vele vragen en onzekerheden van vandaag, besluit de jury.
In de categorie Spirituele boek kende de jury én het brede publiek de prijs 2016 toe aan het boek: ‘Euthanasie. Waarom niet?’ van Marc Desmet – Uitgeverij Lannoo
hr_cov_euthanasie-niet_webDit boek van jezuïet en palliatieve zorgarts Marc Desmet ademt, volgens de jury, van de eerste pagina tot de laatste datgene wat de ondertitel beschrijft: nuance. Vele zinnen beginnen met ‘ik geloof dat het …’. Anders dan in publieke discours over euthanasie wordt niet polariserend gedacht maar genuanceerd, met veel zorg om wat in een mens omgaat om ja te zeggen of neen tegen het toepassen van euthanasie in zijn of haar leven. De jury waardeert de ruime benadering van het boek. Het geeft een onderbouwde, slimme, genuanceerde beschrijving van alle medische, menselijke, psychische, fysisch praktische, levensbeschouwelijke elementen van wat de auteur ‘lijdensbeëindiging’ noemt. De zingevingsvraag is dan nooit ver weg, benadrukt de jury.De prijswinnaars ontvingen een voor de prijs speciaal ontworpen werk van de Vlaamse kunstenaar Rik Van de Wouwer met als titel ‘Boekenhanden’.
Info: Medianetwerk Plus, Jan Boulogne, nationaal secretaris van Medianetwerk Plus, info@medianetwerkplus.be, 0478/33.04.60, www.medianetwerkplus.be
Bericht aan de redacties:Journalisten kunnen een exemplaar van de bekroonde boeken opvragen. Ook een gesprek met de betrokken auteurs en/ of uitgevers is mogelijk. Ook beelden van de uitreiking zijn beschikbaar.
Hierbij de link naar de beelden van de Prijsuitreiking.
Het paswoord is : medianetwerkplus   (allemaal kleine letters).

BEPAAL MEE WIE DE PUBLIEKSPRIJS VOOR HET SPIRITUELE OF RELIGIEUZE BOEK 2016 WINT!

De jaarlijkse prijs voor het spirituele en religieuze boek is een initiatief van Medianetwerk Plus. Deze uitgeversorganisatie wil de Vlaamse uitgevers en auteurs die in deze nichemarkt inspanningen doen extra ondersteunen en motiveren. Een onafhankelijke jury geleid door de rector van KU Leuven Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke nomineerde voor beide categorieën drie boeken voor de prijs. Uit deze zes boeken kan u twee boeken aanduiden die volgens u de publieksprijs verdienen. U kan stemmen op één boek in elke categorie via een online stemming.

De categorie ‘spiritueel boek’ bekroont de auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze voor een breed publiek wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving.

 Genomineerd in deze categorie:

loontjens-roaring-nineties-cmyk_webRoaring Nineties
Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd
Auteur : Jannah Loontjes
Uitgever : Ambo Anthos

In Roaring nineties beschrijft Jannah Loontjens het eind van vorige eeuw, over haar ervaringen in het Haagse kraakpand waar ze met haar moeder woonde, over haar filosofiestudie in New York waar ze les kreeg van Derrida, over haar bijbaantje als gogo-danser in nachtclubs en het poststructuralistische denken dat toen in de mode was. Aan de hand van het werk van Derrida, Baudrillard, Butler en Heidegger laat Loontjens zien hoe grote filosofische kwesties met praktische vragen kunnen samengaan.

Dit boek biedt volgens de jury een boeiende inkijk in de generatie van de jaren 90 en in de keerzijde van de keuzemogelijkheden, de vrijheid, de materiële ruimte om te kiezen en de twijfel over de keuze, de angst voor het definitieve, de ontmanteling van de godsdienst als zekerheid, de filosofie als hulp in de zoektocht….. Boeiend als tijdsbeeld en door de zeer persoonlijke context van de schrijfster, interessant als duiding van de actuele vraag naar zingeving van deze generatie die opgroeiden in de nineties.

dainan-veertig-dagen-cmyk_webVeertig dagen
Mijn zoektocht naar troost
Auteur : Samira Dainan
Uitgever : AMBO ANTHOS

De auteur, schrijfster én zangeres, zoekt na de dood van haar Marokkaanse vader vertroosting voor haar immense verdriet. Een boeiende en oprechte vertelling uit eigen leven van de schrijfster, die veertig dagen rouwt in Marokko en Jeruzalem. Met de dood, de vader, de joodse godsdienst, de moslimtraditie en Jeruzalem in een hoofdrol. De jury beklemtoont dat de schrijfster slaagt er in door een heldere, haast journalistieke verslagstijl de vragen te stellen die er vandaag toe doen. Op verhalende wijze krijgt de lezer een unieke inkijk in de moslim- en joodse traditie.

hr_cov_euthanasie-niet_webEuthanasie: Waarom niet?
Pleidooi voor nuance en niet weten
Auteur : Marc Desmet
Uitgever : LANNOO

Dit boek van jezuïet en palliatieve zorgarts Marc Desmet ademt van de eerste pagina tot de laatste datgene wat de ondertitel beschrijft. Nuance. Vele zinnen beginnen met ‘ik geloof dat het ….’ Anders dan in publieke discours over euthanasie wordt niet polariserend gedacht maar genuanceerd, met veel zorg om wat in een mens omgaat om ja te zeggen of neen tegen het toepassen van euthanasie in zijn of haar leven. De jury waardeert de ruime benadering van het boek. Het geeft een onderbouwde, slimme, genuanceerde beschrijving van alle medische, menselijke, psychische, fysisch praktische, levensbeschouwelijke elementen van wat de auteur ‘lijdensbeëindiging’ noemt. De zingevingsvraag is dan nooit ver weg.


De categorie ‘religieus boek’ bekroont de auteur van een boek waarin de evangelische boodschap centraal staat vanuit een christelijk perspectief, toegankelijk geschreven voor een breed publiek.

Genomineerd in deze categorie:

uit-liefde-voor-de-islamUit Liefde voor de Islam van Paolo Dall’Oglio
In de voetsporen van de in Syrië vermiste jezuïet Paolo Dall’ Oglio
Auteur : Paolo dall’Oglio en Eglantine Gaabaix-Hialé
Uitgever : HALEWIJN

De Italiaanse jezuïet Paolo Dall’ Oglio stichtte in het verlaten klooster van Mar Moussa in Syrië in 1992 een oecumenische en interreligieuze gemeenschap. Zelf zette hij zich lang voordien reeds in voor de dialoog tussen christenen en moslims. In het boek maakt de jezuïet duidelijk waarom hij zijn ziel voor de islam opende en onderzoekt de relatie tussen beide godsdiensten op basis van hoop en niet op basis van wantrouwen. Het boek kwam tot stand met de hulp van de Franse journaliste Gabaix-Hialé die in het klooster twee jaar verbleef. De stilte van de verdwijning van dall’Oglio wordt met dit boek doorbroken De Jury apprecieert de geëngageerde, doorleefde en verantwoorde zoektocht naar de het samen aanwezig zijn van beide godsdiensten in onze samenleving.

waar-blijft-de-kerkWaar blijft de Kerk?
Gedachten over opbouw in tijden van afbraak
Auteur : Erik Borgman
Uitgever : ADVENIAT HALEWIJN

Erik Borgman, hoogleraar publieke theologie in Tilburg, beschrijft de impasse, de reddingspogingen en de gevoelens van rouw en onverschilligheid van de katholieke kerk in tijden van crisis.Maar de kristenen moeten zich volgens Borgman niet voortdurend afvragen welke taken de kerk ‘nog’ te vervullen heeft. De vraag is: wat wil het zeggen hier en nu teken te zijn en instrument van de liefde van God? De auteur getuigt van een bezield en doorleefd denken over geloof en kerk. Een eerlijk boek, aldus de jury, over de kerk “die krimpt, verdampt en verkruimelt” met een pleidooi voor een “responsieve kerk”. Geen kerk die met alle winden meewaait, maar een die vertrouwensvol zichzelf is. Een inspirerend pleidooi om de “levensvorm” die geloof is opnieuw ter hand nemen.

godfried-danneels_pelckmans-uitgevers_webBiografie Danneels
Auteurs : Jürgen Mettepenningen en Karim Schelkens
Uitgever : Pelckmans Uitgevers

De biografie van beide auteurs heeft reeds een bijzonder mooi parcours gelopen in de Belgische en internationale pers. De biografie van Godfried Danneels is een prachtig werkstuk, aldus de jury. De onderzoeksinspanningen van de auteurs, inclusief de vele gesprekken met de kardinaal, leveren een boeiend inzicht in de persoon, zijn rol, het tijdperk en de verschuiving van de plaats van de kerk in de samenleving. De wijze waarop het geloof van de kardinaal doorheen de biografie vorm krijgt is erg inspirerend. Natuurlijk is een biografie van een levende persoon per definitie in meerder opzichten onvolledig. Maar dat doet geen afbreuk aan de grote waarde van dit boek.

Onder de deelnemers aan de stemming wordt een aantal boeken geschonken. De winnaars worden door loting bepaald. Per categorie kan maar één keer worden gestemd. De prijs kadert in de Maand van de spiritualiteit.

De uitreiking van de Prijs voor het religieuze en spirituele boek 2016 vindt plaats op maandag 24 oktober om 14u in de rectorale salons van de KULeuven.

Samenstelling van de onafhankelijke Jury:
Voorzitter: Rik Torfs, rector KULeuven
Ondervoorzitter: Mieke Van Hecke, eredirecteur-generaal
Leden :
Heidi Lenaerts, Radio Klara
Liesbeth Pulinckx, doctoranda
Dirk De Wachter, professor, psychiater, auteur
Peter Malfliet, jeugd en gezinspastoraal
Rik Van Cauwelaert, journalist-columnist
Jan Boulogne; algemeen adviseur UNIZO, secretaris Medianetwerk Plus

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen aan de stemming deelnemen.
U kan éénmalig stemmen.

Breng nu uw stem uit.