Prijs Religieuze & Spirituele boek: winnaars editie 2018

In de categorie Spiritueel boek: ‘De pater en de filosoof’ van Toon Horsten, uitgeverij VRIJDAG.
Een schitterend geschreven en zelfs spannende biografie van pater Van Breda, de redder van het archief van filosoof Husserl. Briljant geschreven, goed gedocumenteerd, een boeiende inleiding in de moderne filosofie. Leest als een trein. Een eerlijk portret ook van ‘de pater’. Toon Horsten brengt een waargebeurd verhaal tot leven. Niet alleen wordt verteld dat de westerse filosofie er na 1945 helemaal anders had kunnen uitzien zonder de inspanningen van Van Breda, ook de innerlijke gedachtewereld van Van Breda zelf komt prachtig tot leven. Het resultaat is een schitterend boek waarin bijna alle grote denkers van de voorbije eeuw een rol toebedeeld krijgen.

In de categorie Religieus boek: ‘Wormen en engelen’ van Maarten van der Graaf, uitgeverij VBK Contact.
Goed geschreven, inhoudelijk sterk, hedendaags, authentiek, interessant hoe jonge mens worstelt met geloofskwesties. Wormen en Engelen is een bijzonder goed geschreven debuut, waarin op literair hoogstaande wijze wordt verwoord hoe een jongeman zijn geloof uit het oog verliest en weer terugvindt. Ook voor een buitenstaander die geen voeling heeft met de zeer specifieke geboortegrond wordt dit proces niet alleen geloofwaardig, maar ook ontroerend beschreven. De roman brengt het verhaal over geloof in een aantrekkelijke, hedendaagse context.

De prijs van het publiek

Er werden 1545 geldige stemmen uitgebracht. Het boek ‘Duizend namen’ van Rita Ghesquière werd door 705 lezers bekroond met de Publieksprijs 2018. Het boek is een uitgave van Averbode Erasme.
Het beeld van Maria in de Europese literatuur is een heerlijk en origineel boek over poëzie. Ghesquière, die zelf een zwierige pen hanteerde, reikt hier de ene ontdekking na de andere aan van vergeten gedichten. Wie weet er nog dat Lord Byron een prachtig Ave Maria schreef? Het is een gedurfd en geslaagd boek, waarin de auteur het op heden niet zo ‘trendy’ Mariale thema op een originele en niet-klassieke wijze benadert via literatuur, liedteksten en poëzie. Ze opent voor een breed lezerspubliek een ongekende wereld van een gekend thema, systematische en chronologische, zonder dat het de onderzoeksmethodiek de vlotte leesbaarheid en toegankelijkheid schaadt, noch de lezer verveelt.

Deelnemende werken en het rapport van de jury

Categorie Spirituele boek:

Het empatisch teveel
Auteur: Ignaas Devisch
Uitgever: De Bezige Bij

De auteur neemt de lezer mee in de geschiedenis van het denken over empathie. Schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

Commentaar van de jury:
Het boek is onder meer een pleidooi voor levensbeschouwing in de publieke ruimte. Het fileert scherp en kritisch een thema dat het brede maatschappelijke forum beroert: empathie. De auteur stelt dat onverschilligheid ten aanzien van noodlijdende anderen ook een tegen- en meerwaarde heeft, bescherming biedt en noodzakelijk is voor een goede orde in de samenleving. De auteur ontwikkelt dit thema vanuit diverse invalshoeken maar het geheel blijft teveel een statement, minder een sterk boek.

 

 

Rebible
Auteur: Inez Van Oord
Uitgever: Kosmos Uitgevers

De auteur biedt een nieuwe manier om naar Bijbelse verhalen te kijken.

Commentaar van de jury:
Dit boek is verwant met de Happiness-beweging die in Nederland een behoorlijke bekendheid en bijval heeft. Het is goed geschreven met veel persoonlijke argumenten, een interessant verhaal. Een sympathiek boek, maar te zwak om te overtuigen.

 

 

God en ik
Auteur: Alain Verheij
Uitgever: Atlas Contact

Wat bezielt een 21-eeuwse westerling om zich nog te verdiepen in verhalen over God, vraagt de auteur zich af.

Commentaar van de jury:
Dit is een boek dat wil overtuigen. Het is een intellectueel pleidooi voor het godsgeloof. Apologetisch. De toon is erg verdedigend. Deze benadering is mogelijk niet zo trefzeker in de weg om het doel: inzicht en overtuiging, te bereiken.

 

 

Kroniek van een verzonnen leven
Auteur: Charles Ducal
Uitgever: Atlas Contact

In deze roman vertelt de auteur het levensverhaal van de hoofdfiguur. Als kind is het een model leerling en getuige van een verkrachting. Het daardoor ontstane trauma tekent hem voorgoed in zijn omgang met de vrouw en zijn seksualiteit.

Commentaar van de jury:
Het opzet van het boek kondigt zich aan als een boeiende beschrijving van het leven van een man, maar de inhoud, de beschrijving van gebeurtenissen en de impact ervan op de jongeling en op de man zijn wat voorspelbaar en vaak beschreven. Charles Ducal is een begenadigde dichter. Zijn roman haalt niet het zelfde niveau en diepgang.

 

 

De pater en de filosoof
Auteur: Toon Horsten
Uitgever: Vrijdag

De auteur vertelt het even onbekende als hallucinante verhaal van een jonge Vlaamse franciscaan die voor de joodse filosoof Edmund Husserl alles deed wat zijn leerling de filosoof Martin Heidegger had nagelaten.

Commentaar van de jury:
Een schitterend geschreven en zelfs spannende biografie van pater Van Breda, de redder van het archief van filosoof Husserl. Briljant geschreven, goed gedocumenteerd, een boeiende inleiding in de moderne filosofie. Leest als een trein. Een eerlijk portret ook van ‘de pater’. Toon Horsten brengt een waargebeurd verhaal tot leven. Niet alleen wordt verteld dat de westerse filosofie er na 1945 helemaal anders had kunnen uitzien zonder de inspanningen van Van Breda, ook de innerlijke gedachtewereld van Van Breda zelf komt prachtig tot leven. Het resultaat is een schitterend boek waarin bijna alle grote denkers van de voorbije eeuw een rol toebedeeld krijgen.


Categorie Religieuze boek:

Op de laatste rij
Auteur: Lucetta Scaraffia
Uitgever: Halewijn

De auteur woonde de bisschoppensynode bij over het gezin in oktober 1015, letterlijk vanop de laatste rij

Commentaar van de jury:
De jury heeft dit boek weerhouden omdat het de problematiek van de vrouw in de katholieke kerk op een scherpe en authentieke analyseert. Dit thema blijft een essentieel thema voor de kerk en vooral voor de gelovigen die de ‘laatste rij’ maar al te goed kennen.

 

 

 

Beatrijs van Nazareth
Auteur: Klaas Blijlevens
Uitgever: Halewijn

In onze eigen Nederlandse taal van 800 jaar geleden schreef Beatrijs van Nederland (1200- 1268), eerste priorin van het klooster in Lier, een klein maar wonderlijk traktaat over hoe ze door God geraakt werd.

Commentaar van de jury:
Een zeer verzorgde en goed uitgewerkte, gecommentarieerde uitgave van het traktaat dat Beatrijs Van Nazareth. Het boek bevat naast de teksten van Beatrijs commentaren, illustraties, duidingen die gegroeid zijn uit een jarenlange ervaring van de schrijver die aan een hedendaagse publiek deze eeuwenoude tekst voorstelde en verklaarde. Daarom is het boek toegankelijk en wordt de mystiek van Beatrijs opnieuw toegankelijk.

 

 

Wormen en engelen
Auteur: Maarten van der Graaf
Uitgever: Atlas Contact

Een eigentijdse zoektocht naar de betekenis van het geloof in kraakhelder proza.

Commentaar van de jury:
Goed geschreven, inhoudelijk sterk, hedendaags, authentiek, interessant hoe jonge mens worstelt met geloofskwesties. Wormen en Engelen is een bijzonder goed geschreven debuut, waarin op literair hoogstaande wijze wordt verwoord hoe een jongeman zijn geloof uit het oog verliest en weer terugvindt. Ook voor een buitenstaander die geen voeling heeft met de zeer specifieke geboortegrond wordt dit proces niet alleen geloofwaardig, maar ook ontroerend beschreven. De roman brengt het verhaal over geloof in een aantrekkelijke, hedendaagse context.

Duizend namen
Auteur: Rita Ghesquière
Uitgever: Uitgeverij Averbode

Een boeiend overzicht van de figuur Maria in de Europese literatuur.

Commentaar van de jury:
Het beeld van Maria in de Europese literatuur is een heerlijk en origineel boek over poëzie. Ghesquière, die zelf een zwierige pen hanteerde, reikt hier de ene ontdekking na de andere aan van vergeten gedichten. Wie weet er nog dat Lord Byron een prachtig Ave Maria schreef? Het is een gedurfd en geslaagd boek, waarin de auteur het op heden niet zo ‘trendy’ Mariale thema op een originele en niet-klassieke wijze benadert via literatuur, liedteksten en poëzie. Ze opent voor een breed lezerspubliek een ongekende wereld van een gekend thema, systematische en chronologische, zonder dat het de onderzoeksmethodiek de vlotte leesbaarheid en toegankelijkheid schaadt, noch de lezer verveelt.

De weg van het hart
Auteur: Charles Wright
Uitgever: Halewijn

Een openhartige biografie over één van de bekendste Westerse monniken van de 20ste eeuw.

Commentaar van de jury:
‘De weg van het hart’ is een mooie biografie van een van de grote spirituele/religieuze figuren van de vorige eeuw: André Louf. Het boek documenteert inspirerende leven en werken van Louf en laat eerlijk zien dat een inspirerende figuur ook maar een mens is en geen heilige. Dat komt de geloofwaardigheid en leesbaarheid ten goed. Een pluim voor de uitgever die dit boek naar het Nederlands vertaalde. Jammer dat de mindere kwaliteit van de uitgave zelf, ook de verwerking van het interessante fotomateriaal, het lezen van het boek niet ondersteunt.