Drie winnaars prijzen spirituele en religieus boek 2019 bekend

Woensdag 6 november werden op de Boekenbeurs de jaarlijkse prijzen voor het spirituele en het christelijke boek 2019 uitgereikt. Deze prijzen zijn een initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers van waardegedreven media Medianetwerk Plus.

De prijs voor het Christelijke boek 2019 werd door de jury, voorgezeten door professor Rik Torfs, toegekend aan  Herman De Dijn voor zijn boek RITUELEN, uitgegeven door Polis.  De prijs voor het Spirituele boek gaat in 2019 naar de roman HET VLOEKHOUT van Johan De Boose, uitgegeven door De Bezige Bij.
De laureaten ontvingen een bronzen beeldhouwwerk van de Leuvense kunstenaar Willy Peeters.
De Publieksprijs, via een lezerstemming op de website, werd  gewonnen door  Dennis Vanden Auweele met het boek BEKENTENISSEN VAN EEN AFVALLIGE ATHEÏST – uitgegeven door Polis.
Aan deze editie van de prijs namen 11 uitgeverijen met 36 ingezonden boeken deel.
Deze nichemarkt vraagt van de uitgevers een bijzondere aandacht en inspanning.
Precies deze aandacht en inspanning wil Medianetwerk Plus ondersteunen.

De winnaars van de prijs voor het christelijke en spirituele boek 2019 samen met hun uitgevers (Polis en De Bezige Bij) en met juryvoorzitter Rik Torfs en ondervoorzitter Mieke Van Hecke. – © Luk Collet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Volgens het juryverslag werd de prijs van het christelijke boek toegekend aan

Rituelen. Waarom we niet zonder kunnen
Auteur: Herman De Dijn
Uitgever: Polis

Mensen zijn geen rationele, maar eerder rituele dieren. Dat zien we in feite elke dag, en tegelijk gooit de ontkenning van deze gedachte hoge ogen in onze samenleving die zichzelf graag rationaliteit toedicht. Maar het is juist het onderscheid tussen wetenschappelijk en existentieel weten dat onze menselijke existentie schraagt. Herman De Dijn schreef een prachtig boek, waarin hij als wetenschapper wetenschappelijk simpeldom overstijgt, als denker de berusting tegenover de banaliteit van het bestaan.

De prijs voor het spirituele boek 2019 kende de jury toe aan

Het Vloekhout
Auteur: Johan De Boose
Uitgever: De Bezige Bij

Een stuk hout van een boom uit Palestina wordt gebruikt voor de kruisiging van de profeet Jesjoea en maakt vervolgens zelf een reis van 2000 jaar in de geschiedenis, waarbij het in vele landen, culturen, situaties terechtkomt en tegelijk zelf reflecteert over wat het beleeft, soms begripvol, soms bescheiden, soms angstig, soms tevreden met zichzelf. Stilistisch uitgepuurd, altijd met diepgang, nooit zonder lichte ironie. Een roman die het hele leven beslaat.

Via een internetbevraging werd de publieksprijs toegekend aan het boek

Bekentenissen van een afvallige atheïst
Auteur: Dennis Vanden Auweele
Uitgever: Polis

Een nieuwe stem in het publieke debat over de betekenis van religie. Die gaat volgens hem niet over God of geloof maar over de rots waar we ons leven op willen bouwen, over een open houding ten aanzien van waarden en belangen die ons overstijgen. Het kwade, de vergiffenis, de zelfdoding, de reductie van de werkelijkheid tot wat er gaande is: ze komen allemaal aan bod in dit boek dat ons denken en onze samenleving vanuit een vandaag ongebruikelijk perspectief diepgaand analyseert.

De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek dat op een toegankelijke wijze bijdraagt tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving.
De Prijs voor het Christelijke Boek bekroont een boek waarin de monotheïstische godsdiensten centraal staat als zingever in de huidige tijd.
Boeken uitgegeven door uitgevers uit Vlaanderen, in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking.

De jury bestond uit Yvonne Denier, professor, filosofe, ethica,  Dirk De Wachter, professor, psychiater en  auteur, Peter Malfliet, jeugd en gezinspastoraal, Rik Van Cauwelaert, journalist-columnist, Wim Vandewiele, professor, godsdienstsocioloog. De jurywerkzaamheden werden voorgezeten door professor Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke.  Jan Boulogne is secretaris van de jury.

De betrokken bekroonde auteurs waren aanwezig voor beelden en interviews.

Meer info: www.prijsreligieuzespiritueleboek.be