WINNAARS PRIJZEN SPIRITUELE EN RELIGIEUZE BOEK 2017 BEKEND

Margot Vanderstraeten wint Prijs Religieus Boek 2017 met haar boek “ Mazzel Tov”
Alexander Roose wint Prijs Spirituele Boek 2017 met zijn boek “ De Vrolijke Wijsheid”.

Vrijdag 13 oktober werden in Museum Dr. Guislain Gent de jaarlijkse Prijzen voor het Spirituele en het Religieuze boek 2017 uitgereikt, een initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers Medianetwerk Plus. De Prijs voor het Religieuze Boek 2017 werd door de jury, voorgezeten door professor Rik Torfs, toegekend aan Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel Tov uitgegeven bij Altas/ VBK België. De Prijs voor het Spirituele Boek werd uitgereikt aan Alexander Roose voor zijn boek De Vrolijke Wijsheid. Een uitgave van Polis.  De laureaten ontvingen een werk van kunstenaar Maarten Stuer.  De publieksprijs, toegekend via een lezerstemming, gaat naar Bénédichte Lemmelijn met haar boek Mijn geloof als bijbelwetenschapper uitgegeven bij Halewijn. Er namen 1004 lezers deel aan de internetstemming.

Voorts verleende de jury twee speciale vermeldingen. Een eerste aan auteur Oek de Jong voor de bijzondere literaire kwaliteit van zijn boek Het Visioen van de Binnenbaan, een bundeling van columns, uitgegeven bij Atlas/ VBK België. Aan uitgeverij Averbode kende de jury een bijzondere vermelding toe voor de bijzondere uitgaven naar vorm en inhoud van twee ingezonden boeken “gericht op kinderen en jongeren”.

12 uitgeverijen met samen 49 boeken dongen mee naar de prijzen.
De laureaten uit elke categorie werd door de jury gekozen uit onderstaande genomineerden:

Genomineerden Prijs Spirituele boek 2017:

  • De vrolijke wijsheid van Alexander Roose
  • Drie vormen van weten van Herman De Dijn
  • Het Visioen van de binnenbaan van Oek de Jong

Genomineerden Prijs Religieuze Boek 2017:

  • Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten
  • God en de kunst van het vissen van Marc – Alain Ouaknin
  • Mijn geloof als bijbelwetenschapper van Bénédicte Lemmelijn

 De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. De Prijs voor het Religieuze Boek bekroont een boek waarin de godsdienst centraal staat als zingever in de huidige tijd… Boeken uitgegeven door Vlaamse uitgevers in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking.

Volgens het juryverslag werd de Prijs van het Religieuze Boek toegekend aan Margot Vanderstraeten voor haar boek Mazzel Tov omdat het boek een:

“Eerlijke en respectvolle beschrijving van een Antwerpse joodse familie, met de ogen van een werkstudent maar met de journalistieke en literaire kwaliteit van een knappe schrijfster. Dit boek geeft op een boeiende en toegankelijke wijze inzicht in de beleving van Joodse godsdienst, in zijn meest orthodoxe vorm. De vertel- en verslagstijl helpt de lezer om tot een beter begrip te komen van de andere, die vreemde medeburger en van zijn nauwelijks gekende geloofsbeleving.”

De jury motiveerde de Prijs van het Spirituele Boek toe aan Alex Roose voor zijn boek De vrolijke wijsheid als volgt:

“De 16°-eeuwse filosoof Michel de Montaigne is maar voor een beperkte groep bekend als denker, als eerste moderne mens, als eerste schrijver van filosofische essays. Dit boek van Alexander Roose is een erg interessante en toegankelijke kennismaking met een groot filosoof en met de actualiteitswaarde van zijn denken. Dat Montaigne leefde in een tijd van grote omwentelingen en van wereldbeelden die kantelden is hier absoluut niet vreemd aan.”

De jury bestond uit  doctor Liesbeth Pulinckx,  Dirk De Wachter, professor, psychiater en  auteur, Peter Malfliet, jeugd en gezinspastoraal, Rik Van Cauwelaert , journalist-columnist, doctor Wim Vandewiele en Jan Boulogne secretaris Medianetwerk Plus. De jury wordt voorgezeten door professor Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke.

De betrokken bekroonde auteurs zijn aanwezig voor beelden en interviews.