LAUREATEN PRIJS SPIRITUELE – RELIGIEUZE BOEK 2016!

Op initiatief van de beroepsorganisatie van uitgevers Medianetwerk Plus werden op maandag 24 oktober 2016 in de Salons van het rectoraat van de KU Leuven de prijzen uitgereikt voor respectievelijk het spirituele en het religieuze boek 2016.

20160817-vukpp-jury-prijs-religieuze-en-spirituele-boek-foto-luk-collet-2617-1

De jury, voorgezeten door KU Leuven-rector, Rik Torfs, en vicevoorzitter Mieke Van Hecke koos uit 41 ingezonden titels als laureaat voor de Prijs van het Religieuze Boek “Uit Liefde voor de Islam” van Paolo Dall’ Oglio, uitgeverij Halewijn. De Prijs van het Spirituele Boek werd toegekend aan Marc Desmet voor zijn boek “Euthanasie. Waarom niet?” uitgegeven bij Lannoo (Bekijk hier de video van de uitreiking !).

Via deze site konden de lezers ook een publieksprijs toekennen.
Opmerkelijk, ook het brede publiek koos voor dezelfde boeken als de jury. Het initiatief kadert mede in De Maand van de Spiritualiteit in oktober.

uitreiking van de Prijs voor het Religieuze en Spirituele Boek 2016,Leuven

uitreiking van de Prijs voor het Religieuze en Spirituele Boek 2016,Leuven

De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. De Prijs voor het Religieuze Boek bekroont een boek waarin de godsdienst centraal staat als zingever en spiritueel kader voor de gelovige. Boeken uitgegeven door Vlaamse uitgevers in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking. Er werden dit jaar door 8 Vlaamse uitgeverijen 41 boeken ingestuurd. De jury bestond uit Heidi Lenaerts (Radio Klara), Liesbeth Pulinckx (doctoranda), Dirk De Wachter (professor, psychiater, auteur), Peter Malfliet (persverantwoordelijke Bisdom Gent), Rik Van Cauwelaert (journalist-columnist), Jan Boulogne (secretaris MedianetwerkPlus & algemeen adviseur UNIZO) en werd voorgezeten door rector Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke. De jury nomineerde in eerste instantie voor elke categorie drie boeken. Daaruit kon het brede publiek via de site de lezersprijs kiezen. Voor de categorie religieuze boeken nomineerde de jury: ‘Uit Liefde voor de Islam’ van Paolo Dall’ Oglio, uitgeverij Halewijn, ‘Waar blijft de Kerk’ van Erik Borgman, uitgeverij Halewijn en ‘Godfried Danneels, biografie’ van Jurgen Mettepenningen en Karim Schelkens, Pelckmans uitgevers. In de categorie spirituele boeken waren de genomineerden ‘Roaring Ninenties’ van Jannah Loontjens, Uitgeverij Ambo Anthos via VKB België., ‘Veertig Dagen’ van Samira Danan van dezelfde uitgeverij en ‘Euthanasie. Waarom niet?’ van Marc Desmet, uitgeverij Lannoo.

In de categorie Religieuze boek bekroonden zowel de jury als het brede lezerspubliek het boek ‘Uit Liefde voor de Islam’ van Paolo Dall‘Oglio – Uitgeverij Halewijn.
uit-liefde-voor-de-islamDe Italiaanse jezuïet Paolo Dall’ Oglio stichtte in het verlaten klooster van Mar Moussa in Syrië in 1992 een oecumenische en interreligieuze gemeenschap. Zelf zette hij zich lang voordien reeds in voor de dialoog tussen christenen en moslims. In het boek maakt de jezuïet duidelijk waarom hij zijn ziel voor de islam opende en onderzoekt de relatie tussen beide godsdiensten op basis van hoop en niet op basis van wantrouwen. Het boek kwam tot stand met de hulp van de Franse journaliste Gabaix-Hialé die twee jaar in het klooster verbleef. De auteur is sinds twee jaar in Syrië vermist. De jury apprecieerde de geëngageerde, doorleefde en verantwoorde zoektocht naar de het samen aanwezig zijn van beide godsdiensten in onze samenleving. Dit boek is een wezenlijke en positieve bijdrage om antwoorden te vinden aan de vele vragen en onzekerheden van vandaag, besluit de jury.
In de categorie Spirituele boek kende de jury én het brede publiek de prijs 2016 toe aan het boek: ‘Euthanasie. Waarom niet?’ van Marc Desmet – Uitgeverij Lannoo
hr_cov_euthanasie-niet_webDit boek van jezuïet en palliatieve zorgarts Marc Desmet ademt, volgens de jury, van de eerste pagina tot de laatste datgene wat de ondertitel beschrijft: nuance. Vele zinnen beginnen met ‘ik geloof dat het …’. Anders dan in publieke discours over euthanasie wordt niet polariserend gedacht maar genuanceerd, met veel zorg om wat in een mens omgaat om ja te zeggen of neen tegen het toepassen van euthanasie in zijn of haar leven. De jury waardeert de ruime benadering van het boek. Het geeft een onderbouwde, slimme, genuanceerde beschrijving van alle medische, menselijke, psychische, fysisch praktische, levensbeschouwelijke elementen van wat de auteur ‘lijdensbeëindiging’ noemt. De zingevingsvraag is dan nooit ver weg, benadrukt de jury.De prijswinnaars ontvingen een voor de prijs speciaal ontworpen werk van de Vlaamse kunstenaar Rik Van de Wouwer met als titel ‘Boekenhanden’.
Info: Medianetwerk Plus, Jan Boulogne, nationaal secretaris van Medianetwerk Plus, info@medianetwerkplus.be, 0478/33.04.60, www.medianetwerkplus.be
Bericht aan de redacties:Journalisten kunnen een exemplaar van de bekroonde boeken opvragen. Ook een gesprek met de betrokken auteurs en/ of uitgevers is mogelijk. Ook beelden van de uitreiking zijn beschikbaar.
Hierbij de link naar de beelden van de Prijsuitreiking.
Het paswoord is : medianetwerkplus   (allemaal kleine letters).